https://redvice.eu/wp-content/themes/redvice-corporate/_images_upload/_tn_9207eaaff797ad25.jpg
Word een bedrijf dat kandidaten trekt!
Meest aantrekkelijke werkgever in je branche worden?

ONS STAPPENPLAN

Wie heeft de regie tijdens de procedure?

We zijn al een tijd bezig om het coronavirus te verslaan, zoals minister Mark Rutte het noemt. En ondertussen telt Nederland al een paar miljoen virologen. Iedereen bemoeit zich ermee en vindt iets van het gevoerde beleid. Ondertussen is er een wet aangenomen. Je hebt te doen wat de overheid beslist of je nu vindt dat er goede argumentatie onder ligt of niet. Dat is een behoorlijke inperking van de vrijheid die we hadden. De overheid vindt dat daar goede redenen voor zijn en dus vindt ze dat geoorloofd.

De overheid laat zich voorlichten door het RIVM. Een  team virologen komt met regelmaat bijeen  om te voorspellen wat het virus gaat doen. Op basis daarvan bemoeit zij zich met de beslissingen van  de overheid. Ze adviseert omtrent maatregelen. Er klinken steeds meer geluiden dat dit te beperkt is. Het blikveld moet ruimer. Als de overheid afgaat op de adviezen van de virologen, dan zullen de maatregelen er op gericht zijn om het virus te verslaan. Al het andere verdwijnt uit het zicht en we blijken met zijn allen goed in staat om bijkomend leed te negeren.

Maar dat leed is er wel. Er speelt meer. Depressiviteit onder jongeren en volwassenen is enorm toegenomen. Een huisarts liet ons weten nog nooit zoveel antidepressiva te hebben voorgeschreven. Bedrijven zijn of gaan failliet en dat heeft niet alleen financiële gevolgen. Daar komen persoonlijke drama’s bij. Er zijn talloze echtscheidingen met als directie aanleiding de visie op corona en overheidsbeslissingen.

Wat je van deze crisis in ieder geval kunt leren, is dat je zo breed mogelijk moet kijken als je beslissingen wilt nemen én dat je niet zomaar af kunt gaan op de adviezen van virologen. Zij zien slechts één kant van de medaille. De overheid moet alle kennis meenemen en alles meewegen als ze haar beslissingen neemt.

Dit zelfde zie ik ook gebeuren in bedrijven. Stel, er moet een nieuwe productmanager komen. Dan willen HR en directie de huidige productmanager laten meedenken. Op zich prima, maar als je de beslissing die HR en directie moeten nemen, bij de productmanager neerlegt, dan gaat er iets fout.

Zoals je een viroloog geen politieke beslissingen moet laten nemen, zo moet je een manager van een afdeling geen kandidaten laten aannemen. Een viroloog heeft maar één focus: het virus moet verslagen worden en we nemen daarbij geen risico’s.  De manager heeft ook maar één focus: degene die komt moet het op dezelfde manier en net zo goed aanpakken als hij doet, anders wordt het een mislukking. Daarvoor wil hij niet verantwoordelijk zijn.

Ik zie dat goede kandidaten worden af geserveerd, omdat de verkeerde mensen de gesprekken met ze voeren. Of dat kandidaten zelf al afhaken. Deze mensen zien hen als concurrent. Deze mensen vinden, vaak onbewust, dat de nieuwe kandidaat een kopie moet zijn van henzelf. Of deze mensen zijn bang de verkeerde aan te nemen en schieten in de kramp.

Het is prima dat HR en directie zich breed laten informeren over de functie. Daarna is het verstandig dat zij de regie terug pakken. Zij weten dan welk type mens gezocht wordt. Zij kunnen gesprekken voeren waarbij ze boven tafel krijgen wat nodig is of kunnen daarvoor iemand inschakelen. Zij zijn verantwoordelijk voor het hele personeelsbeleid en kijken breed naar het bedrijf en de afdeling. Hun blikveld is breder dan die ene functie op die ene afdeling en dat is nodig.

Met visie en focus krijg je de juiste mensen op de juiste plek in het bedrijf. Door bemoeizucht wordt het invullen van vacatures onnodig moeilijk. Wil je met gemak en plezier de juiste mensen vinden? Laat ieder zich bemoeien met zijn eigen zaken, dan komt het goed. Dus heb lef en zeg gerust: “Bedankt voor je input, maar bemoei je er verder met je eigen zaken. Wij komen er wel uit.” 

In mijn training bespreek ik veelgemaakte fouten tijdens de procedure waardoor kandidaten afhaken. Wil je dit niet missen? Klik hier voor het trainingsaanbod.