https://redvice.eu/wp-content/themes/redvice-corporate/_images_upload/_tn_9207eaaff797ad25.jpg
Word een bedrijf dat kandidaten trekt!
Meest aantrekkelijke werkgever in je branche worden?

ONS STAPPENPLAN

Is je werving een mislukking? | 5 valkuilen

HELP! Je wordt ineens overvallen doordat iemand zijn baan opzegt.  Je collega heeft dan wel een opzegtermijn van 1 of 2 maanden maar als je daar de vakantiedagen aftrekt dan is de vacature al snel een feit. Je hebt er niet op gerekend en je hebt het al zo DRUK. Je zoekt snel een oude vacaturetekst op of je kijkt in je dossiers naar het functieprofiel dat ooit voor deze functie is opgesteld. SNEL online gooien en beginnen! Herkenbaar?

Het is allemaal verklaarbaar, waan van de dag, hectiek enz. Maar als je denk dat dit een goede start is van je werving voor een nieuwe collega? Zo ja, dan ben je er misschien niet goed van doordrongen hoe belangrijk deze werving is en hoeveel het uitmaakt wie je straks binnen je bedrijf haalt. En dat je door een slechte voorbereiding een heel eind achterop kan raken met je bedrijf. Het mislukken van je voorbereiding is het voorbereiden van een mislukking. Want als je de werving niet goed voorbereid, kan het zijn dat je:

  1. Geen reacties krijgt op je advertentie. Vergelijk het eens met een product die je in de markt gaat zetten. Je doet dit niet voordat je zeker weet dat je product ook werkt, dat het voldoet aan het doel waarvoor je het gaat gebruiken.
  2. Je krijgt reacties die je niet kunt gebruiken. Stel je stelt een vacaturetekst op maar de kandidaten die jij graag wilt zien die vacature helemaal niet zitten, ze reageren er dan ook niet op. Kandidaten die je niet geschikt vindt reageren er juist wel op. Heb je wel de juiste doelgroep benaderd? Of zien de kandidaten die jij graag wilt zien jouw vacature helemaal niet zitten.
  3. Interne verdeeldheid. Als je intern niet goed met elkaar doorspreekt over wie of wat je precies zoekt, dan gaat het later in het proces mis. Je krijgt voldoende kandidaten te zien, maar er is altijd wel één van je collega’s niet positief. Hierdoor wordt de éne na de andere kandidaat afgewezen. Ik probeer hier zelf in het voortraject erg scherp op te zijn maar het gebeurt toch regelmatig dat ik het idee heb dat iedereen op één lijn zit maar dat er toch na een aantal weken weer een eigen lijn wordt getrokken, of dat er toch in het onderbewuste zaken meespelen die maken dat je negatief of juist positief bent. In training nummer 6 kom ik hier uitvoeriger op terug.
  4. Stroperig proces. Het duurt lang voordat je kandidaten hebt beoordeeld. Je collega’s zijn veel weg en er is maar heel weinig tijd in de agenda om een sollicitatiegesprek te plannen. Als dit aan de hand is moet je jezelf ook de vraag stellen of je wel voldoende urgentie ziet voor het wervingstraject. Het is natuurlijk een grote ergernis voor W&S bureau’s vooral al je op no cure no pay werkt. Je bedrijf is soms zo (bureaucratisch) georganiseerd dat het een vlotte procedure in de weg staat.

    Ik doe al jaren zaken met een bedrijf. Hier was het altijd lastig om de agenda’s op elkaar af te stemmen. Er gingen dan ook vaak weken overheen voordat een gesprek gepland kon worden. Ik merkte ook wel dat er irritatie ontstond als HR druk op het management ging zetten. Bij een volgende procedure vertelden ze me vol trots dat het probleem was opgelost. Elke 6 weken hadden alle managers een dagdeel gereserveerd voor het plannen van een eventueel sollicitatiegesprek. Je begrijpt het al.. de datum was nu wel snel bekend maar het duurde evengoed nog 5 weken voordat het gesprek kon plaatsvinden.

  5. Collega’s moeten harder werken. Als het lang duurt voordat de vacature is ingevuld ontkom je hier soms niet aan. Daarom is het goed om de directe collega’s mee te nemen in het wervingstraject, dan voelen ze zich mede verantwoordelijk en kunnen ze het beter begrijpen.

In mijn training leg ik je uitgebreid uit hoe je deze dingen kan voorkomen. Ik geef je een concreet stappenplan om door te lopen als goede voorbereiding die zal leiden tot een vruchtbaar wervingsprocedure. In de volgende blog zal ik met een voorbeeld uit de praktijk uitleggen wat er zoal mis kan gaan in de voorbereiding.

Benieuwd naar meer informatie? Schrijf je dan via onderstaand formulier en ontvang meer tips regelrecht in je inbox.

Ja, ik meld me aan

 

dit veld niet invullen s.v.p.