https://redvice.eu/wp-content/themes/redvice-corporate/_images_upload/_tn_9207eaaff797ad25.jpg
Word een bedrijf dat kandidaten trekt!
Meest aantrekkelijke werkgever in je branche worden?

ONS STAPPENPLAN

Geen kandidaten? Wat nu? | uit de praktijk

In dit blog bespreken we wat er zoal misgaat in de voorbereiding van de werving. We doen dat naar aanleiding van een voorbeeld uit de praktijk.

Situatieschets: wat gebeurt hier?

Een opdrachtgever zoekt een nieuwe collega, die meedraait in de ploegendienst en plaatst de vacature. Het bedrijf heeft een 2-ploegendienst, waarbij 5 dagen per week wordt gewerkt. De ene week overdag, de andere week ‘s nachts. 12 uur op 12 uur af, 60 uur per week, de weekenden vrij. 

Er melden zich geen sollicitanten. De sollicitanten die zich wel hebben gemeld, vroegen of ze het wel goed hadden begrepen en trokken zich vervolgens alsnog terug.

Wat gebeurt er, vanuit het perspectief van de werkgever?

“Wat raar. We betalen goed en bieden ook verder prima werkomstandigheden en doorgroeimogelijkheden. Regelmatig weekends vrij. Je zou toch verwachten dat onze mentaliteit ‘niet lullen maar poetsen’ deze functiegroep aanspreekt. De groep van (vooral jonge) mensen die er nu werken zijn blij met de hoge verdiensten.  Maar mensen zijn blijkbaar niet meer bereid om hard te werken.“

Wat gebeurt er, volgens ons? 

Afgezien van het feit dat dit niet meer mag, heb ik ook aangegeven dat deze ploegendiensten geen optie was en ik dan ook niet ging zoeken naar kandidaten. De directeur keek mij verbaasd aan en zei:  “zo hebben we altijd gewerkt en de medewerkers waren altijd razend enthousiast over de 2 ploegendienst en over de uitbetaalde overuren.”

Dit bedrijf was 10 jaar geleden opgericht. Een splinternieuwe productielocatie en een nieuw kansrijk product en een enthousiaste eigenaar van 25. Hij verzamelde een enthousiaste groep jonge mensen van dezelfde leeftijd om zich heen. Niets was te gek. Het bedrijf liep goed en iedereen verdiende veel geld.
10 jaar later waren ze allemaal rond de 35, hadden een gezin en kwamen steeds meer tot de conclusie dat vrije tijd ook belangrijk is. Het bedrijf kwam in een nieuwe fase, dat vraagt iets anders van mensen.

In welke fase zit jouw bedrijf of gaat jouw bedrijf naar toe? Heeft dit consequenties voor de medewerkers die hierin succesvol zijn? We gaan hier verder op in bij training 3, hoe word je een onweerstaanbaar bedrijf.

Hoe kan het beter?

Dit bedrijf is niet ingesteld op de wensen van kandidaten. Wat ‘vroeger’ werkte en waar de medewerkers aan gewend zijn geraakt – wat iets anders is dan dat ze daar ook 100% tevreden over zijn – is op een gegeven moment echt uitgewerkt. Typisch geval van de valkuil: ‘Kijk niet achterom maar vooruit.’ Je realiseert je dat niet altijd maar het ontstaan van een vacature is bij uitstek een moment om deze functie weer up to date te maken. Vraag aan directieleden wat de doelstellingen zijn voor de komende 5 tot 10 jaar. Vraag door aan collega’s welke kennis ze missen als ze dit horen. 

De concrete oplossing is eenvoudig: overstappen naar een 3-ploegendienst. Al dan niet met de mogelijkheid van 4 dagen per week werken. Ook hier weer: kijk van buiten naar binnen. Zoals je eerst de behoefte van je klanten peilt voordat je met je product of dienst op de markt gaat, zul je ook vooraf moeten checken of je functie interessant genoeg is voor je doelgroep. 

Wat levert dit op?

Als je meedenkt met de behoeftes van werknemers, in verschillende leeftijdscategorieën, en daar met de inrichting van je functie rekening mee houdt, krijg je de vacatures sneller en beter ingevuld. Werknemers zullen ook langer bij je bedrijf blijven zodat je minder vacatures te vervullen hebt.

Tot slot

Al eerder genoemd, maar dan ook belangrijk, kijk net zo naar nieuwe werknemers als naar nieuwe klanten en verkoop je vacature. Heb je behoefte aan een complete training met álle vaak voorkomende valkuilen? Ik heb inmiddels 14 jaar ervaring als recruitment consultant in de food en agri branche, en heb honderden vacatures ingevuld. Ik heb al mijn kennis en ervaring van afgelopen jaren in deze training verwerkt. Benieuwd? Lees hier meer over training 1, “Hoe creëer ik een onweerstaanbare vacature?”

Benieuwd naar meer informatie? Schrijf je dan via onderstaand formulier en ontvang meer tips regelrecht in je inbox.

Ja, ik meld me aan

 

dit veld niet invullen s.v.p.