Zelf doen of uitbesteden: Vacature-analyse
Vacatures zijn sneller bedacht dan ingevuld. Daarom loont het de moeite eerst te onderzoeken of er eigenlijk wel een vacature is. In deze blogseries krijg je een inkijkje in onze eerste training: Creëer een onweerstaanbare vacature.
In dit blog gaan we in op de vraag wat je in deze fase van het traject al kunt uitbesteden aan een deskundige. We streven naar bewustzijn. Bewust de keuze maken wat je zelf doet en wat je laat doen.
Werving- en selectieactiviteiten zijn moeilijk te plannen, dat zal iedereen beamen. Je ziet vacatures tenslotte niet altijd aankomen. Ze behoren ook niet tot de core business van een bedrijf. Vandaar ook dat deskundige kennis van de actuele mogelijkheden op de arbeidsmarkt geen vanzelfsprekendheid is. En ook bij het definiëren van een vacature, is alleen al een frisse, objectieve blik op het bedrijf belangrijk. Het zijn allemaal punten waar een werving- & selectiebureau gespecialiseerde ondersteuning kunnen leveren. In dit blog bespreken we de 3 kernpunten.
3 punten waar werving- & selectiebureaus direct in het beginstadium gespecialiseerde ondersteuning kunnen bieden.
- Hoe zit de vacature in elkaar?
- Weet wat je in huis hebt
- Is wie je nodig hebt wel beschikbaar?
Zeker wanneer het kandidatenpotentieel voor de betreffende vacature zeer beperkt is, bespaar je tijd, moeite en frustratie door meteen professionele hulp in te schakelen. Het kan maar zo blijken dat er intern uitwegen zijn, door verschuiving van mensen of taken, door aanvullende opleidingen of andere werkmethoden, danwel dat uitbesteden in alle opzichten het meest lonend is.
1. Hoe zit de vacature in elkaar?
Bij het definiëren van een vacature gaat het om het bepalen van:
- Identiteit functie: wat is de herkomst van het capaciteitsprobleem en hoe actueel zijn alle taken nog werkelijk
- Identiteit werkgever: wat heb je te bieden, qua functie, en qua werkomgeving?
- Identiteit medewerker: wie is je ideale kandidaat?
Werving- en selectiebureaus zijn gespecialiseerd in het maken van een vacatureanalyse. Zij kijken met een frisse blik van buiten naar binnen. Dat leidt vrijwel altijd tot inzichten en oplossingen die je zelf over het hoofd ziet of waar je onnodig tegen op ziet.
2. Weet wat je in huis hebt
Recruiters bieden assessments, waardoor je een goed beeld krijgt van de competenties van andere medewerkers op de afdeling. Taken die blijken te kunnen worden overgedragen, worden zo met meer zekerheid bij de juiste persoon ondergebracht. Bovendien waarderen werknemers het dat je hen zo serieus neemt en betrekt bij het wervingsproces.
3. Is wie je nodig hebt wel beschikbaar?
Oftewel: is de functie aantrekkelijk genoeg voor je doelgroep om hun huidige baan ervoor in te ruilen? Wanneer de vacatureanalyse leidt tot een kandidatenprofiel dat eigenlijk onmogelijk is in een krappe arbeidsmarkt, is dit het dilemma. Recruiters hebben hiermee veel ervaring en voorzien je van deskundig advies.
Haast je dus langzaam. Zodat je alles in één keer goed doet, er geen onnodig werk wordt gedaan en niet onnodig geld wordt uitgegeven
Meer weten over hoe je de voorbereiding van een vacature het beste kan aanpakken? Volg onze training: Creëer een onweerstaanbare vacature.
Benieuwd naar meer informatie? Schrijf je dan via onderstaand formulier en ontvang meer tips regelrecht in je inbox.