https://redvice.eu/wp-content/themes/redvice-corporate/_images_upload/_tn_9207eaaff797ad25.jpg
Word een bedrijf dat kandidaten trekt!
Meest aantrekkelijke werkgever in je branche worden?

ONS STAPPENPLAN

Hoe schrijf je een onweerstaanbare vacaturetekst...

Vraag jij je wel eens af waarom vacatureteksten zo saai zijn? Veel tekst, maar weinig inhoud. Laat staan inhoud waar je warm van wordt. 

In dit blog leg ik je uit hoe dit komt. En wat de gevolgen zijn van droge vacatureteksten. Aan het eind van dit blog doe ik je een aanbod. Jij wilt een vacaturetekst schrijven waar kandidaten niet bij in slaap vallen. Die helemaal tot het eind gelezen wordt. Waarbij een kandidaat niet kan wachten om te reageren.

Er is veel onderzoek gedaan naar de manier waarop je klanten overtuigt om je product of dienst te kopen. Marketeers, psychologen en gedragswetenschappers hebben hier allemaal een steentje aan bijgedragen. Er wordt veel geld uitgegeven aan het ontwikkelen van bv. websites, reclamefolders en advertentieteksten. Alle kennis van de bovengenoemde wetenschappers wordt hierbij toegepast. Er zijn websites waarbij van elke minieme verandering uitvoerig wordt getest wat het effect is op het gedrag van de websitebezoeker.

Het schrijven van vacatureteksten is minstens zo ingewikkeld. Jij bent als schrijver van de vacaturetekst verantwoordelijk voor de kwaliteit van nieuwe collega’s. Jouw tekst bepaalt met welke nieuwe werknemers je bedrijf de toekomst in gaat. En dat allemaal in een tekst van gemiddeld 1 A4 tje.

Tijd dus, om de kennis over het gedrag en de reacties van kandidaten toe te passen bij het schrijven van vacatureteksten. Het werven van de beste medewerker heeft namelijk veel grotere gevolgen voor je bedrijf dan het werven van een nieuwe klant.

En toch is het mijn ervaring dat zo’n tekst vaak met wat knip- en plakwerk tot stand komt. De tekst wordt samengesteld door verschillende mensen, allemaal zonder verstand van het schrijven van teksten. 

Ik heb honderden keren gezien hoe zo’n vacaturetekst tot stand komt. Eerst wordt een oud functieprofiel uit de kast gehaald. Dan gaat iedereen zijn of haar zegje hierover doen. Tot slot is het de taak van HR om er nog iets van te maken. Het draait er dus op uit dat de tekst een samenraapsel is van wensen waarin iedereen te vriend wordt gehouden. Dan bedoel ik iedereen, behalve de mogelijke kandidaat. Er wordt al helemaal geen rekening gehouden met de kennis die gebruikt wordt bij het verkopen van klanten en diensten.

Ik pas bij het schrijven van mijn vacatures de principes toe die ook gebruikt worden bij het werven van nieuwe klanten. Die principes kun je niet 1 op 1 overzetten. Ik heb een methode ontwikkeld waarbij je deze principes (ook als je geen professioneel tekstschrijver bent) eenvoudig kunt toepassen. 

Als je een vacaturetekst schrijft als een reclamefolder krijg je 5 x zo veel kandidaten. Die ook nog eens veel beter bij je bedrijf passen.

Ik geef hierover een training aan HR afdelingen. In deze training krijg je naast de onderliggende psychologische inzichten ook concrete stappenplannen voor het schrijven van een onweerstaanbare vacaturetekst. Dan nu het aanbod: ben je wel benieuwd naar vrijblijvende tips uit deze training? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis tips regelrecht in je inbox!

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik meld me aan

 

dit veld niet invullen s.v.p.