https://redvice.eu/wp-content/themes/redvice-corporate/_images_upload/_tn_9207eaaff797ad25.jpg
Word een bedrijf dat kandidaten trekt!
Meest aantrekkelijke werkgever in je branche worden?

ONS STAPPENPLAN

Droomkandidaat gezocht. Niemand meldt zich. Wat nu?

Met de steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het belangrijk dat de werving van begin tot eind helemaal klopt. Als er één onderdeeltje in het proces hapert, kun je dat meteen merken aan de hoeveelheid en de kwaliteit van de kandidaten. In dit blog bespreken we zo’n hapering, eentje waar het misgaat in de voorbereiding. Een hapering die ik tegen ben gekomen in de praktijk.

Situatieschets

Een continubedrijf zocht al maandenlang naar een kwaliteitsmanager die in ploegendienst wil werken. En er kwamen geen reacties. Er was aan de functietitel was niet te zien dat het om een kwaliteitsfunctie ging. 

Wat gebeurt er, vanuit het perspectief van de werkgever?

Er heerst verwarring alom. Er melden zich geen kandidaten?! Helemaal niemand, terwijl de huidige kwaliteitsmanager zijn werk al die tijd met zo veel enthousiasme heeft gedaan.

Wat gebeurt er, volgens ons?

Toen ik de vacaturetekst las zag ik al vrij snel waar dat aan lag. Ze vroegen iemand voor de kwaliteitsafdeling die in ploegendienst zou moeten werken. Deze combinatie kom je vrijwel nergens tegen. Een groot deel van de kwaliteitsfuncties is een deeltijdfunctie, dus werken in ploegendienst is dan nog een stap verder. Toen ik ze hiermee confronteerde zeiden ze:  ‘nou dat is voor ons nog nooit een probleem geweest. Hier werkt de kwaliteitsmanager altijd in ploegendienst.’ Ik vroeg toen of de laatste kwaliteitsmanagers waren doorgestroomd vanuit een productiefunctie. Dat was inderdaad het geval. Deze waren gewend aan de ploegendiensten en konden doorgroeien naar een andere functie. Ze zochten nu echter iemand die ervaring had in het werken op een kwaliteitsafdeling en dus niet gewend was om in ploegen te werken.

De valkuil hier is dat je van binnen naar buiten kijkt. Je kan dit vergelijken met het ontwikkelen van een product. Je gaat niet in je fabriek kijken welke technische mogelijkheden er zijn en op basis van deze mogelijkheden iets maken, zonder dat je je hebt afgevraagd of er wel iemand op zo’n product zit te wachten. Bij vacatures werkt het vaak wel zo. Je maakt een wensenlijstje, zet dit op het internet en wacht of er reactie komt. Het zo genaamde pay and pray model. Dit gaat natuurlijk niet bewust. Je denkt niet laat ik nu eens een vacature opstellen waar niemand op zit te wachten. Het is meer een soort bedrijfsblindheid. 

Hoe kan het beter?

Je moet juist van buiten naar binnen kijken. Wat voor kandidaten zouden kunnen solliciteren op deze functie? En waar zouden ze dan tegenaanlopen? De kwaliteitscontrole zou hier op een andere manier geregeld moeten kunnen worden.

Vervolgens heb je twee keuzes: of je past je product -de functie – aan aan de markt. In dit geval pas je je functie aan en haal je het ploegendienst aspect uit de functie. Nu kan je gewoon kwaliteitsmedewerkers aantrekken.

Je kan er ook voor kiezen om je product -de functie- aan te bieden in een andere markt. In dit geval zou je iemand uit de productie kunnen opleiden voor kwaliteit.

Dus verdiep je in de kandidatenmarkt. En pas daar je functie op aan. 

Wat levert dit op?

Door deze goede voorbereiding weet je dat er kandidaten op zoek zijn naar jouw functie. Je weet dat je functie aansluit bij de kandidaat die je zoekt.

Tot slot

Het mislukken van je voorbereiding is het voorbereiden van een mislukking. Want als je de werving niet goed voorbereid, kan het zijn dat je allerlei problemen tegenkomt.

Ik ben in deze blog dieper ingegaan op één hapering in de voorbereiding van een vacature. In de training: Creëer een onweerstaanbare vacature leg ik je uit waar je nog meer op moet letten bij de voorbereiding. Ook geef ik je hier een concreet stappenplan bij. Interesse? Klik hier voor meer info.

Benieuwd naar meer informatie? Schrijf je dan via onderstaand formulier en ontvang meer tips regelrecht in je inbox.

Ja, ik meld me aan

 

dit veld niet invullen s.v.p.