https://redvice.eu/wp-content/themes/redvice-corporate/_images_upload/_tn_9207eaaff797ad25.jpg
Word een bedrijf dat kandidaten trekt!
Meest aantrekkelijke werkgever in je branche worden?

ONS STAPPENPLAN

Hoe je vacaturetekst aantrekkelijker wordt? Ga naar buiten. En nog 4 tips meer.

Ik zie veel verbazing en teleurstelling bij opdrachtgevers, als de reacties tegenvallen of zelfs uitblijven op hun gepubliceerde vacatures. Herken je dat? Dat je maar niet begrijpt waarom er geen reacties komen? In deze blog geef ik je tips die helpen om realistische verwachtingen te hebben. Lees snel verder!

In tijden van personele schaarste is het nog belangrijker van buiten naar binnen te kijken en realistisch te zijn. Een vacature stel je op vanuit de insteek dat je een baan te verkopen hebt. En omdat je niet de enige bent, zul je onderscheidend moeten zijn. Verkopen lukt alleen vanuit deze startpositie:

 • wanneer er een doelgroep is,
 • die zit te wachten op je aanbod
 • en die jou als leverancier wil. 

En als je dan een vacature hebt gecreëerd die aan deze eisen voldoet, bijvoorbeeld met hulp van deze training. Dan moet je het nog in een mooie vacaturetekst gieten. Ieder zijn vak. Tekstschrijvers die gespecialiseerd zijn in arbeidsmarktcommunicatie verwoorden je vacature duidelijker en aantrekkelijker. Hoe ze dat doen?

 • Zich verplaatsen in de potentiële sollicitant is onderdeel van hun werk.
 • Ze hebben verstand van marketing.
 • Ze schrijven wervend.
 • Ze zijn al ‘buiten’, kijken naar binnen, zijn kritischer, ze stellen gerichte vragen. 

En evengoed relevant: ze hebben zelf ook belang bij een goede tekst, die goede kandidaten oplevert: het is de beste basis om opnieuw ingeschakeld te worden. 

Als je dit combineert met veel kennis van kandidaten uit de food-en agribranche, heb je de optimale mix. 

Ja maar de kosten...”, hoor ik nogal eens. Wel, voor makkelijk vervulbare vacatures is dat een terechte constatering. Sowieso geeft een geweldige vacaturebeschrijving nog steeds geen garantie op de ideale kandidaat. Maar weet jij wat de indirecte kosten zijn, wat er aan werk bij komt kijken en blijft liggen als een vacature maanden in plaats van weken onvervuld blijft?

Wil je toch zelf je vacatureteksten schrijven? Dan hier nog 4 tips voor meer verkoopkracht:

 1. Weet voor wie je schrijft. Dit lijkt eenvoudig, maar het is nog een hele klus om iedereen in het bedrijf hierin op één lijn te krijgen. Zorg dat je droomkandidaat bestaat. En verdiep je in je doelgroep, doorlopend, bouw kennis op. 
 1. Als de juiste kandidaten je vacature niet vinden, krijg je nooit goede reacties. Zorg dat je de zoektermen kent die je doelgroep gebruikt en verwerk deze in de tekst – op een natuurlijke, dus prettig leesbare manier. Formuleer een pakkende samenvatting die in zoekresultaten in Google wordt getoond, zodat naar je vacature wordt doorgeklikt.
 1. Maak de kandidaat enthousiast voor je functie. Schrijf als een verkoper, niet als een inkoper. We zijn gewend om lange wensenlijsten te noemen in de vacaturetekst. Alsof we een offerte opvragen voor iets. Andersom is de bedoeling. Je hebt juist iets aan de m/v te brengen in deze tekst; een interessante functie bij een voor jouw doelgroep aansprekende werkgever. Durf je uit te spreken. Niet iedereen past bij je.
 1. Maak het kandidaten makkelijk om te reageren. Vermeld voor wie meer wil weten contactgegevens van collega’s met een inhoudelijk verhaal, zorg dat direct en simpel gesolliciteerd kan worden en werp geen drempels op door ellenlange sollicitatieformulieren.

Wil je meer tips en concrete hulp met het schrijven van onweerstaanbare vacatureteksten? Ik heb er een hele training voor gemaakt zodat je hierna helemaal op de hoogte bent, zelfs van de nieuwste updates. Benieuwd? Hier vind je meer informati

Tips regelrecht in je inbox? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief:

Ja, ik meld me aan

 

dit veld niet invullen s.v.p.